Sigarayı Bırakmaya Hazırlanın

Ocak 7, 2016

Sigarayı Bırakmaya Hazırlanın

Sigarayı bırakma yöntemlerinin hepsi içicinin bir bırakma günü belirlemesini ve nikotin yoksunluğu belirtilerini en aza indirgeyecek bir biçimde o gün için hazırlanmasını tavsiye eder.

Her şey istemekle başlar, önce karar verin ve arkasında ciddiyetle durun.

Sigarayı bırakmak için belirlediğiniz hedef günden herkesi haberdar edin. Arkadaşlar ve aile destek verme konusunda önemli bir kaynaktır.

Sigarayı bırakmadan önce, sizi birkaç hafta uyalayacak, sağlıklı ve enerjik olmanızı sağlıyacak birkaç aktivite belirleyin. Bu süre müddetince, dikkatinizi bu aktivitelere yönlendirmeniz ve bu konuda kendinize ödüller koymanız gerekecektir.

Bir egzersiz programına başlayın, egzersiz yapanlar, yapmayanlara oranla daha başarılı olurlar. Yaptığınız egzersizler kilo almanızın önüne geçmenize yardımcı olacak ve kendinizi daha fazla enerjik hissetmenize neden olacaktır.

Beslenmenize dikkat edin, sağlıklı beslenin, atıştırmak için çiğ sebzeleri tercih edin, her gün 8 bardak su içmeye çalışın.

Nikotin ihtiyacını tetikleyecek kahve, alkol ve diğer kafein içeren içeçeklerden uzak durun.

Sigara içme ihtiyacı hissettiğinizde, yavaşça birkaç kez derin,derin nefes alın, ardından su için. İlk birkaç hafta boyunca bu işlemleri sık sık yapmanız gerekebilir.

Sigara içilen ortamlardan uzak durun.

Daha önce başarılı olmuş bırakma çabalarını inceleyin, başarılı olmanıza yardımcı olacak faktörleri belirleyin.

Sigarayı bırakmak isteme sebeplerinizin ((sağlığa kavuşma, aile üyelerine bu konuda fayda sağlama, kendini daha iyi hissetme, kaliteli bir yaşam sürme)) bir listesini yapın, her gece yatmadan önce bu sebeplerden birini en az 10 kere tekrarlayın.

Yoksunluk belirtilerinin geçici olduğunu ve sadece 1-2 hafta süreceğini, ondan sonra rahatlayacağınızı düşünün.

Vücudunuzun nikotine bağımlı durumda olduğunu, bunun için yoksunluk belirtileri en güçlü hissedildiği için ilk haftanın en zor ve sıkıntılı geçeceğini bilin.

Sigarayı bıraktıktan sonra ilk 3 hafta çok kritiktir, geri dönüşlerin çoğu bu kritik süreçte oluyor, bunu aklınızdan çıkarmayın ve dikkatli olun. Bu süreçte, sigara içen bir arkadaşla veya stresli bir olayla karşılaşıldığında tetiklenmeler olabilir.

Eski içicilerin bir çoğunun birkaç denemeden sonra sigarayı bırakabildiklerini unutmayın. Sigarayı bırakmaya çalışırken olurda içerseniz, kararlılık göstererek hemen tekrar bırakın.

Sigarayı Bıraktıktan Sonra

Sigarayı bıraktıktan sonra vücudunuz, sigaradan kurtulduğunuz için size teşekkür eder ve aşağıdaki şekilde onarım işlemine başlar;

2 saat sonra Nikotin vücudunuzu terk etmeye başlar.

  • 12 saat sonra Karbon monoksit vücdunuzu tamamen terk eder, kanınız oksijeni daha fazla taşımaya başlar.
  • 1 hafta içersinde bozulan tat alma ve koku alma duygularınız keskinleşir, nefesinizdeki pis koku gider, parmaklarınız ve dişleriniz daha temiz hale gelir. Kan dolaşımınız düzene girer, nikotin, en ağır yoksunluk belirtileri ile birlikte vücudunuzu terk eder.
  • 1 ay içersinde, hava yolunuzun üzerinde bulunan tüye benzeyen Silia adı verilen kamçılar iyileşmeye başlar ve vücudunuzdan daha fazla mukus atılmasını sağlar.
  • Bu başlangıçta balgamlı öksürükle kendini gösterecek, bu da akciğerlerinizi temizleyerek enfeksiyon riskini azaltacak, kısa sürede daha az öksüreceksiniz, sinüs tıkanıklığı, bitkinlik hissi ve nefes darlığınız azalacaktır.
  • 1 sene içinde inme, kalp krizi geçirme riskiniz azalacaktır ve ilk 2-4 sene boyunca büyük ölçüde azalacaktır, akciğer kanseri riski de, daha yavaş biçimde de olsa azalacaktır
Posted in Sağlık Haberleri | Tags:

Leave a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.